Description
Wil je graag een portret van je lievelingsdier? Dat kan!
Welke stijl?
Inge werkt steeds meer in een eigen stijl: ze vertrekt vanuit een kleine schets, gooit er een grafische aanpak overheen en werkt af (digitaal/mixed media) volgens wat ze denkt dat er nodig is. De uitersten (die steeds meer samenkomen in één stijl) zie je hieronder: het is twee keer een wit paard, maar het linkse portret is klassieker (veel algemener qua stijl), het middelste portret is grafischer. Rechts een voorbeeld van waar Inge’s eigen stijl heen beweegt.

Klassiek: Arabier, 70×100, mixed media, canvas

Grafisch: Appaloosa, 100×150, digitalart, giclée

Buiten de lijntjes: Grey Fragments in a Grey World, 65×140, digitalart, giclée
Hoe gelijkend zal je portret worden?
Vroeger moest je urenlang zitten voor een portret. Dat hoeft nu niet meer: we hebben fotografie.
Portretten maken gaat tegenwoordig dus meestal met foto’s.
Daarom is het dus belangrijk om minstens 10 portretfoto’s door te sturen, van verschillende kanten ‘rechtuit vooraan, van opzij links en rechts, driekwart vooraan links en rechts, en dat van hoofd alleen én van het hele lichaam), en dat zo gedetailleerd en dichtbij als mogelijk. Wat je daarbij ook nog kan doen is bvb een facebookprofiel doorsturen, zodat Inge ook kan zien wie er eigenlijk op dat portret moet komen – want dat is altijd méér dan een gezicht alleen.
En dan is er nog het ambachtelijke stuk: het dwingen van pixels, inkt of olieverf op een plaats en in een hoeveelheid waar ze perfect zitten om naar de werkelijkheid te verwijzen. Omdat Inge geen hyperrealistische schilder is en dus soms keuzes zal maken ten voordele van het werk, zal het portret altijd een beetje afwijken van jouw werkelijkheid.
Als het werk bijna af is, krijg je een niet-gedetailleerd voorbeeld (lage resolutie). Je kan Inge dan gewoon laten weten wat je opvalt, wat je denkt dat anders zou moeten om een betere gelijkenis te krijgen – Inge kent jouw paard of hond niet, en live springen er altijd andere dingen uit dan vanaf foto. Som gewoon alles op wat je ziet! Inge gaat dan de details aanpassen (maar nooit de opstelling, alleen de details te betere gelijkenis). Weet dus wel dat een portret geen foto is en nooit zal zijn.
Voor meer overleg of bijkomende instructies mail naar Inge.
Uitvoering
De werken worden meestal geschilderd met pixels, dus op de computer, met digitaal tablet. Ze worden giclée geprint (niet op een kantoorprinter, maar een kunstwerkprinter) op speciaal papier met hoogkwalitatieve pigmenten (wist je dat je in musea heel vaak giclées ziet, maar niet het oorspronkelijke werk?). Daarna werkt Inge soms nog verder in olieverf, of inkt, of ecoline (niet altijd), en dan wordt het uiteindelijk een mix van alles (vandaar “mixed media”).
Inge vindt trouwens niet dat digitaal werk minder “kunst” zou zijn dan een werk in olieverf. Het is gewoon een ander materiaal met andere uitdagingen. De meeste mensen verwarren kunst met materiaal.
Kleuren en sfeer
Inge maakt je portret zoals het er bij haar uitkomt, maar uiteraard kan je wel om specifieke dingen zoals sfeer of kleuren vragen.
Leg uit wat je wil bij de opmerkingen (wil je een ernstig staatsieportret vrolijk schilderij?), en/of stuur bijvoorbeeld de kleuren mee en/of een foto van het interieur waar je portret zal opgehangen worden, eventuele hobby’s waar naar moet gerefereerd worden (fanatieke golfer? saxofoonmaniak?) als je vindt dat het er ook allemaal in moet. Geef geen supergedetailleerde instructies mee want Inge kan nooit voldoende raden wat er in jouw hoofd zit, en soms werkt het gewoon niet om te veel tegelijk te willen. Bij twijfel: overleg!
De drager
Je werk wordt afgeleverd ofwel als giclée op een zwaar kunstpapier op katoenbasis (Hahnemühle Photo Rag, of Hahnemühle Pearl bijvoorbeeld), of op canvas.
Bij digitaal/mixedmedia is de drager standaard giclée, maar het kan (mits meerprijs) ook op canvas.
Olieverf komt dan weer beter tot z’n recht op canvas. Kies je voor mixedmedia/olieverf, dan is de drager dus altijd canvas.
(Uiteraard is eender welk werk, ook portretten, niet beperkt tot een uitvoering op giclée of canvas, maar in dat geval moeten we even overleggen. Vooral digitaal werk kan op zowat alles geprint worden: metaal, kunststof, textiel, tegels, hout enz.).
Let wel: de digitale afbeeldingen op deze site zijn in werkelijkheid altijd lichtjes anders van kleur dan de afgewerkte giclées of canvas, alleen al omdat RGB pixellicht op je scherm anders werkt dan CMYK pigmentkleuren op een mat oppervlak.
Inge levert je werk niet ingekaderd. Het kan, maar ook dat moet dan even in overleg.
Hou er rekening mee dat als je gaat inkaderen waarbij het hout vóór het schilderij komt, de rand van het schilderij dus verdwijnt. Wil je het hele schilderij zichtbaar houden, dan gebruik je beter een backdrop-kader.
De prijs hangt af van de grootte van de drager, maar vooral ook van het gekozen materiaal.
Inge kan even lang bezig zijn aan een digitaal/mixed media werk als aan een olieverfschilderij, maar feit is dat olieverf veel trager droogt. Dat wil zeggen dat telkens nadat Inge gewerkt heeft met olieverf, er 1 of 2 dagen overheen gaan voor ze verder kan werken. Bovendien, als het werk klaar is, moet een olieverfschilderij verder uitharden voor het kan verzonden worden.
Olieverf is als materiaal ook vanzelf al een pak duurder dan digitaal werk (pixels kosten niets).
De basiskostprijs van het materiaal komt uiteindelijk op hetzelfde neer: giclée is duurder dan canvas, maar bij canvas komen er olieverf, paletten en penselen aan te pas.
Het grootste prijsverschil zit in het werkproces: maakt Inge een fout met olieverf, dan is dat moeilijker te herstellen dan met een digitaal werk waar ze gewoon onmiddellijk terug kan naar de vorige versie. Een olieverfschilderij komt gewoon veel trager tot stand dan een digitaal werk.
Afmetingen en oriëntatie kiezen
Je kan uiteraard kiezen op welke afmetingen het portret gemaakt wordt.
In dit formulier zijn 3 standaard-afmetingen voorzien: 50x70cm, 70x100cm, en 100×150 cm, en dat kan allemaal staand of liggend. Dat geeft je een idee van de prijzen. Wil je een ander formaat, dan neem je best contact op met Inge, want dan gaat de prijs uiteraard een beetje verschillen. Bij hele grote formaten is het uiteraard ook zo dat niet alleen het materiaal of de kostprijs van de verzending, maar ook de creatietijd sterk gaat verschillen.
Om te weten welk formaat voor jou werkt, kijk je best naar de ruimte waarin het portret zal opgehangen worden.
Levertermijn
Een digitaal portret maken duurt gemiddeld 3 weken voor het klaar is, en dan nog eens 1 tot 2 weken voor de giclée bij je thuis wordt afgeleverd.
Een mixed media/olieportret op canvas maken duurt langer, niet in het minst omdat olieverf in verschillende lagen wordt opgebracht en tijd nodig heeft om te drogen (zie hoger). “Droog” is ook niet “hard” – en voor het naar jou kan verzonden worden moet de verf uitgehard zijn. Het duurt gemiddeld 6 weken voor je portret klaar is.
De startdatum van deze levertermijn hangt uiteraard ook af van Inge’s opdrachtplanning. Als je opdracht binnenkomt zal Inge je per mail laten weten wanneer ongeveer je het portret mag verwachten.
Je krijgt geen updates tussendoor, tenzij Inge wil overleggen. Je kiest voor Inge, en Inge maakt voor jou iets moois – maar het is geen illustratie-in-opdracht, dus Inge neemt de vrijheid om iets te maken waar ze achter kan staan.
Betaling
Je betaalt voor het maken van het werk 100% vooraf door over te schrijven op naam van Inge Teblick, BE74 7330 6102 0407. Dit geld is niet recupereerbaar, ook al vind je het uiteindelijk maar niks, want het is een werk op commissie en er kruipen veel uren en tijd in.
De BTW zit inbegrepen. Dit zijn unieke werken en dus is de BTW 6%.
De betaling geldt dus enkel voor het creëren van het werk. Het drukken van de giclée zelf en de verzending zitten NIET inbegrepen in de prijs. Het drukken hangt af van de grootte en de ondergrond en wordt besproken als het werk af is. Je betaalt dan apart voor dat stukje als het zo ver is.
Je vindt een richtlijn voor drukprijzen hier – zie “prijslijst” (pagina “Fine Art Mat Papers”).